application letters

Amit az uniós polgároknak tudniuk kell az Egyesült Királyság EU-s letelepedési rendszeréről

Egy fantasztikus többnyelvű csapat előnyeit élvező vállalatként és a közelgő Brexit miatt úgy gondoltuk, hogy megvizsgáljuk, hogy miket kell tudniuk az uniós polgároknak az Egyesült Királyság EU-ból való októberi (lehetséges) távozásáról. Segítettünk néhány csapattagunknak az EU-s letelepedési rendszer kérelmekben, ezért úgy gondoltuk, hogy megosztjuk, amit tudunk, illetve azt, hogyan jelentkezhetnek az uniós polgárok.

Amit jelenleg tudunk

Minden uniós polgárnak regisztrálnia kell a tartózkodási helyét az Egyesült Királyságban függetlenül attól, hogy rendelkezik-e EGT-dokumentummal vagy csak ideiglenes tartózkodási papírokkal rendelkezik. Az EU-s letelepedési rendszer 2021. június 30-án lép hatályba egy Brexit-megállapodással, vagy 2020. december 31-én rendezetlen (No Deal) kilépéssel.

Ha a Brexit napja előtt az Egyesült Királyságban él, akkor maradhat, amíg várja az EU-s letelepedési rendszer kérelmének eredményét.

A regisztrációs folyamat teljesen ingyenes a jelentkezők számára.

96%-os a siker aránya azon állampolgárok esetében, akik kizárólag nemzeti biztosítási számukkal jelentkeznek.

A jelentkezés módja

Noha rendkívül félelmetesnek tűnik, a tartózkodási hely regisztrációjával kapcsolatos jelentkezési folyamat nagyon egyszerű.

Előkészületek

Két dolgot kell előkészíteni a jelentkezés előtt: a dokumentumokat és az eszközt.

Mivel a folyamat egy online kérelem, vagy számítógépen, vagy pedig Android-telefonon kell elérnie a Gov.uk webhelyet. Sajnos a szoftver egyelőre nem kompatibilis az iOS-eszközökkel.

Az alkalmazás hivatkozása itt található: https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.gov.HomeOffice.ho1&hl=e...
Alternatív megoldásként az online jelentkezés hivatkozása itt található: https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families
Annak érdekében, hogy igazolja az Egyesült Királysághoz fűződő kapcsolatait, a lehető legtöbb dokumentumot kell benyújtania az országgal való kapcsolata bemutatására.

  • Személyazonosságának igazolásához meg kell adnia egy európai uniós útlevelet vagy egy biometrikus tartózkodási kártyát (BRC). (A járművezetői engedélyt vagy az anyakönyvi kivonatot nem fogadják el.)
  • Nemzeti biztosítási szám a korábbi munkatapasztalat/ellátási igény biztosításához
  • Eredeti dokumentáció a nem uniós állampolgárokkal fennálló kapcsolatok igazolására, pl. házassági anyakönyvi kivonat. Sajnos nem fogadhatók el másolatok. Ha elkeveredtek ezek a dokumentumok, akkor új példányokat kell kérnie a származási országától.

Jelentkezési folyamat

TA jelentkezési folyamatot önmagának és egyedül kell elvégeznie. Ez alól kivételt képeznek a kevés számítógépes ismeretekkel rendelkezők és a 18 év alatti kiskorúak.
A lépésenkénti magyarázat megtekintéséhez lásd a Gov.uk által biztosított hivatalos ismertetőt. https://www.gov.uk/guidance/using-the-eu-exit-id-document-check-app

Jóváhagyás

Miután sikeresen befejezte a jelentkezési folyamatot, meg kell várnia a hatóságok visszajelzését. A jóváhagyást követően kap egy „Telepedett” vagy „Előzetesen letelepedett” státuszt.

  • A „Telepedett” státusz akkor adható meg, ha legalább 5 éve él az Egyesült Királyságban
  • Az „Előzetesen letelepedett” státusz akkor adható meg, ha ötéves státusz felé halad

Ha a jelentkezés sikertelen, a kérelmezők fellebbezést nyújthatnak be a kormánynak, hogy vizsgálja felül döntését.

Miután megkapta a jóváhagyási státuszt, kap egy hivatkozást, amely megmutatja a regisztrált állapotát, és szükség esetén megoszthatja ezt.

2019. augusztus 30.

Keresés és Foglalás

2022 Május 24, k
2022 Május 25, sze
Segítségre van szüksége?