A gyengülő font és a Kompjegyek

Amíg az Egyesült Királyság, az Európai Unió és valójában az egész világ a Brexit hírét emésztgette, a pénzügyi és gazdasági piacok lélegzetvisszafogva várták, a Font esetleges, kataklizmatikus összeomlását.

Mivel a bentmaradás volt valószínű, a szavazás előtti előrejelzések a Font erősödését jósolták. Miután a számlálás lezárult, a Font világpiaci ára nagyot zuhant a Dollárral szemben. Az Euróval szemben, a szavazás előtti 1,3-as értéke, lecsúszott 1,2-re.

Amint a londoni piacok kinyitottak és megerősítették a távozást, további áresésre lehetett számítani, a Font értéke azonban beállt, nagyjából 1.2 körüli értékre az Euróhoz képest.

Mit is jelent ez a brit fuvarzóipar számára?

A távoli jövőt illeti, meglátjuk mit tartogat a jövő. Ami a közeljövőt illeti, reméljük hogy az üzlet a megszokott kerégvágásban megy tovább. A Font az Euróval szembeni stabilizálódását és a tényt, hogy a megjósolt csere paritás elmaradt, áldásnak tekinthetjük. Amennyiben az értékcsökkenés jelentősebb, vagy az értékarány megfordult volna, elkerülhetetlenné vált volna a teherkompjegyek árának emelése.

Szerencsére a a várt összeomlás nem következett be és ezért a fuvarozó és logisztikai ipar minden résztvevője fellélegezhet, hogy ennyivel megúszták. Ami a legfontosabb, a piac verenyképes természete megúszta az első lökéshullámot.

Megnövekedett üzemanyagár és megnövekedett komp költségek

A kompjegyárak megállapításának egyik elengedhetetlen része az üzemanyag költség. További tényezők a hajó költsége, az út hossza, a hajó és a motor hatékonysága is szerepet játszik. Nem más ez mint egy fuvardíj kiszámítása, egy fuvarozó vagy egy futár számára. Az áru súlya, mérete, az út hossza, jármű típusa, egy vagy két sofőr, éjszakai felár, stb. az üzemanyagár mellett.

2016 februárja óta, egy hordó olaj átlagos ára folyamatosan emelkedik és ezt látjuk tankoláskor is, minden nap. Februárban még tankolhattunk 0,90 font/liter alatt. Az olaj kereskedelme USD-ben történik, és mikor a Brexit híre elérte a piacot, azonnal megéreztük a gyengülő Fontot. Ez sajnos rossz hír a brit fuvarozóknak és futároknak, és elég valószínű hogy további emelkedés várható a Font gyengülésével. Ez üzemanyagköltségek is elkerülhetetlen emelkedés elé néznek, melynek következménye az emelkdő kompjegyárak lesznek.

Összegezve, az emelkedő olajár és a Font csökkenő értéke további nyomást fog helyezni a kompdíjakra. A jó hír azonban az, hogy egy hordó ára ma 50 USD, ami még mindig olcsóbb mint 2011 januárjában volt, mikor egy hordó olaj ára 130 USD volt!

2016. augusztus 2.

Keresés és Foglalás

2022 Május 25, sze
2022 Május 26, cs
Segítségre van szüksége?