truck on road

Nincs lezárva a járműve? Akár 6 000 font, vagy még nagyobb bírságra is számíthat

Az Egyesült Királyság kormánya nemrég bejelentette, hogy több pontban is módosítják az illegális bevándorlókkal kapcsolatos polgári bírságok rendszerét, amely egész Európában érinteni fogja a járművezetőket, vállalatokat és szállítmányozókat.

A legfontosabb tudnivalók az alábbiakban olvashatók.

Lezárt járművek, biztonságos határok

A brit belügyminisztérium a 2021–2022-es pénzügyi év során több mint 3 800 olyan esetről számolt be, amikor illegális bevándorlók rejtőztek az Egyesült Királyságba érkező járművekben.

Annak érdekében, hogy járművük megfelelő lezárására ösztönözzék a járművezetőket, az illegális bevándorlók az Egyesült Királyságba történő beszállításáért kiszabható pénzbüntetést 2 000-ről 10 000 fontra emelték bevándorlónként.

Ugyanakkor olyan járművek esetében, amelyekről kiderül, hogy nincsenek megfelelően lezárva, még akkor is akár 6 000 font bírságot szabhatnak ki felelősönként (az összes felelős személy által fizetendő teljes bírság 12 000 font lehet), ha nem találnak a járműben rejtőző illegális bevándorlót.

További részletek a brit kormány új jogszabályáról

A 2023. február 13-án, hétfőn hatályba lépett módosításokat máris heves kritikák érték. Sajnálatos módon előfordulhat, hogy a járművezetőkre még abban az esetben is kivetik a teljes 10 000 font pénzbírságot, amikor bizonyítani tudják, hogy valóban megpróbálták teljesen lezárni a járművüket.

Éppen ezért most minden eddiginél fontosabb, hogy a járművezetők feltétlenül gondoskodjanak járművük megfelelő lezárásáról.

Hogyan kell lezárni a járművet?

A jármű lezárását 3 fő lépésben kell biztosítani. Érdekes módon a jármű lezárása csak az első lépés.

  1. A jármű első berakodásakor a járművezető(k)nek meg kell bizonyosodnia a jármű megfelelő lezárásáról.
  2. Az első berakodáskor a járművezető(k)nek ellenőriznie kell, hogy nem láthatók-e a járművön illetéktelen behatolásra utaló jelek.
  3. A járművezető(k)nek az egész út alatt nyilvántartást kell vezetnie minden biztonsági ellenőrzésről.

A jármű megfelelő lezárására vonatkozó további tudnivalókért tekintse meg speciális útmutatónkat

A módosítások 2023. február 13-án lépnek hatályba, de minden további változásról tájékoztatjuk Önöket.

Azoknak a fuvarozóknak, akikre lezáratlan járművük miatt szabták ki ezeket a pénzbírságokat, lehetőségük van a pénzbüntetés mérséklésére, amennyiben a polgári bírságok rendszerének (Civil Penalty Accreditation Scheme) tagjai. A rendszerbe itt lehet jelentkezni.

2023. február 28.

Keresés és Foglalás

2024 feb 23, p
2024 feb 24, szo
Segítségre van szüksége?