HGV útadó

HGV levy formA nehéz tehergépkocsikra (HGV) vonatkozó adó biztosítja, hogy minden 12 tonnás és azt meghaladó tömegű tehergépjármű hozzájáruljon a közteherviseléshez az Egyesült Királyság útjainak használatakor.

2019. február 1-jétől a kevésbé környezetszennyező tehergépkocsik után alacsonyabb adót kell fizetni.

A legújabb tehergépkocsik 80%-kal kevesebb nitrogén-oxid (NOx) kibocsátással rendelkeznek, mint idősebb társaik.

A legújabb Euro VI károsanyag-kibocsátási szabványoknak megfelelő tehergépjárművek ezért 10% kedvezményt kapnak a HGV útadóból. Az Euro V és régebbi osztályú járművek után akár 20%-kal többet kell fizetni.

A jelenlegi adó 2023. augusztusi újrabevezetésekor az adó összege a következőkön fog alapulni:

  • a járműsúly alapján becsült körülbelüli CO2-kibocsátás
  • a jármű levegőminőségi kibocsátási szabványa
  • az adó időtartama

Az Egyesült Királyságban forgalomba helyezett járművek

A díj fizetése a Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) hivatalon keresztül történik.

Az Egyesült Királyságban forgalomba helyezett járművek után az üzemeltetőnek a jármű jövedéki adójával (VED) együtt, ugyanazon tranzakció keretében kell befizetnie az útdíj összegét. Az adó mértékét a DVLA automatikusan kiszámítja úgy, hogy a járművek után maximum 36 hónapig nem fizetnek adót.

Nem az Egyesült Királyságban forgalomba helyezett járművek

A nem az Egyesült Királyságban bejegyzett nehéz tehergépjárművek után HGV útadófizetési szolgáltatásunk segítségével lehet előre befizetni az úthasználati adót az augusztus 1. után tervezett utakért.

KÉSZPÉNZES ÜGYFELEK – A nehéz tehergépjárművekre (HGV) vonatkozó útadó csak a befizetés beérkezése után kerül feldolgozásra.