truck on motorway

Újra bevezetik a HGV útdíjat az Egyesült Királyság útjain közlekedő tehergépkocsikra

A nehéz-tehergépjárművekre vonatkozó útdíjat 2020. augusztus 1-jén függesztette fel a brit kormány a COVID-19 világjárvány hatásaira reagálva.

Idén márciusban a brit közlekedési minisztérium bejelentette, hogy 2023. augusztus 1-jei hatállyal újra bevezetik az útdíjat minden 12 tonnás és azt meghaladó tömegű nehéz-tehergépjárműre annak biztosítására, hogy ők is hozzájáruljanak az Egyesült Királyság úthálózatának használatával kapcsolatos terhek viseléséhez. Az útdíj az Egyesült Királyságban és a tengerentúlon forgalomba helyezett tehergépkocsikra egyaránt érvényes.

Az útdíj alkalmazását tekintve jelentős változásokat vezetnek be. A díj korábban a tengelyszám és az Euro szabvány kombinációján alapult. Az új nehéz-tehergépjármű útdíj azonban a következőkön fog alapulni:

  • a járműsúly alapján becsült körülbelüli CO2-kibocsátáson
  • a jármű levegőminőségi kibocsátási szabványán

Az Egyesült Királyságban forgalomba helyezett tehergépkocsik esetében a díj fizetése a Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) hivatalon keresztül történik. Az üzemeltetőnek a jármű jövedéki adójával (VED) együtt kell befizetnie az útdíj összegét.

A nem az Egyesült Királyságban bejegyzett járművek esetében az üzemeltetőknek létre kell hozniuk egy fiókot, és a gov.uk/hgv-levy oldalon keresztül előre meg kell fizetniük a költségeket. Másik lehetőségként, további tudnivalókért forduljon ügyfélszolgálatunk munkatársaihoz.

2023. június 9.

Keresés és Foglalás

2023 dec 6, sze
2023 dec 7, cs
Segítségre van szüksége?