Truck on motorway

Újra bevezetik a nehéz tehergépjárművekre (HGV) vonatkozó adót az Egyesült Királyság útjain üzemelő tehergépkocsikra

A HGV útadót 2020. augusztus 1-jén függesztette fel a brit kormány a COVID-19 világjárvány hatásaira reagálva.

Idén márciusban a brit közlekedési minisztérium bejelentette, hogy augusztus 1-jei hatállyal újra bevezetik az útadót minden 12 tonnás vagy azt meghaladó tömegű nehéz tehergépjárműre annak biztosítása érdekében, hogy a HGV-k is hozzájáruljanak a közteherviseléshez az Egyesült Királyság útjainak használatakor. Az adó az Egyesült Királyságban és a más országokban forgalomba helyezett tehergépkocsikra egyaránt érvényes.

Az adó alkalmazását tekintve jelentős változásokat vezetnek be. Az összeget korábban a tengelyek száma és az Euro szabvány kombinációja alapján számították ki, az új HGV útadó azonban a következőkön fog alapulni:

  • a járműsúly alapján becsült körülbelüli CO2-kibocsátás
  • a jármű levegőminőségi kibocsátási szabványa

Az Egyesült Királyságban forgalomba helyezett tehergépkocsik esetében a díj fizetése a Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) hivatalon keresztül történik. Az üzemeltetőnek a jármű jövedéki adójával (VED) együtt kell befizetnie az útdíj összegét.

A nem az Egyesült Királyságban bejegyzett járművek esetében használja nehéz tehergépjármű (HGV) útadófizetési szolgáltatásunkat.

2023. június 27.

Keresés és Foglalás

2024 feb 23, p
2024 feb 24, szo
Segítségre van szüksége?