Finnlines Finnsirius

2023 szeptemberében áll szolgálatba a Finnlines zászlóshajója, a Finnsirius

Leszállították a Finnlines vállalatnak az első szupersztár hibrid teher- és utasszállító hajót. A Finnsiriust, a 2 teher- és utasszállító (ro-pax) hajóból álló sorozat első tagja 2023. július 18-án érkezett meg a kínai Jinling hajógyárba Weihaiban. A vízi járművet a Finnlines Finnország–Svédország (Naantali–Långnäs–Kapellskär) útvonalán helyezik üzembe.

Az utazóforgalmat a tervek szerint 2023 szeptemberében indítják el. A Finncanopus nevű második hajó leszállítását 2023 végére ütemezik. Mindkét hajó a legnagyobb ro-pax vízi járműnek számít a Finnlines flottájában. A teherszállítási kapacitás így közel 24 százalékkal, 5 200 sávméterre nő, a szállítható személyek száma pedig a jelenlegi 554-ről a duplájára, 1 100-ra emelkedik.

Modern megoldások a jövőre

Az új ro-pax hajók a Finnlines 500 millió eurós „zöld újjáépítési” programjának keretében készülnek, amely ro-pax és ro-ro hajók gyártását is magában foglalja, mindegyikük a legmodernebb fenntartható megoldásokkal felszerelve. 2022 nyarán három új hibrid ro-ro hajót állított szolgálatba a hajótársaság.

„A Finnlines zöld újjáépítési programja óriási beruházás volt, amely teherszállító ügyfeleinknek és utasainknak egyaránt kedvez. Amellett, hogy ezek a hibrid ro-pax hajók vállalatunk flottájának eddigi legnagyobb hajói, környezetvédelmi szempontból sokkal fenntarthatóbb módon képesek az áruszállításra: ezeket a vízi járműveket hatalmas, nagy teljesítményű akkumulátorokkal és kikötői tápellátással szereltük fel, hogy a kikötőkben zéró károsanyag-kibocsátást szavatolhassunk. Az automatikus kikötés pedig jelentősen hatékonyabbá teszi majd a kikötői műveleteket.

A zökkenőmentes áruszállítás a Balti-tengeren alapvető fontosságú a térség gazdaságai és az országos ellátás biztonsága tekintetében. A finn és a svéd export és import mintegy 90%-a ezeken a hajózási útvonalakon keresztül zajlik.

„A Finnlines ötvözi az áru- és az utasforgalmat a Naantali–Långnäs–Kapellskär útvonalon, ezért beruházásunk mind teherszállító ügyfeleink, mind utasaink számára meg fogják erősíteni a szolgáltatásokat” – nyilatkozta Tom Pippingsköld, a Finnlines elnök-vezérigazgatója.

„A Finnlines büszke az első szupersztárjára. A Finnsirius mind méretét, mind technológiáit tekintve a Finnlines zászlóshajója lesz. (...) Utasainknak még jobb szolgáltatásokat fogunk tudni nyújtani: többek között tematikus éttermek, a kabinkategóriák széles választéka, társalgók, egy nagy bolt, bárok és sok minden más várja az utazóközönséget” – tette hozzá Antonio Raimo, a Finnlines ágazatvezetője.

(Finnlines Plc, sajtótájékoztató, Helsinki, 2023. július 18.)

2023. július 31.

Keresés és Foglalás

2024 feb 23, p
2024 feb 24, szo
Segítségre van szüksége?