NEW Carbon tax for ferries

Az új „szénadó” miatt 2024-ben emelkedni fognak az EU-s kompjegyárak

A brit kormány, adatai szerint az összes áru 95%-a hajón érkezik az Egyesült Királyságba.

A kompjegyárak emelkedése ezért 2024-től kezdve jelentős mértékben korlátozza az ellátólánc tagjainak árréseit.

Mivel a változás olyan időszakban érkezik, amikor a gazdaság már amúgy is küzd az infláció és a megélhetési válság nyomásával, a vállalatoknak fel kell készülniük a kompjegyáremelkedés hatásaira.

Cégünk ügyvezető igazgatóját, Alex McDonaldot kérdeztük arról, hogy milyen változások várhatók a következő néhány évben.


Üdvözlöm, Alex! Mit tud elmondani nekünk az új „szénadóról”?

A hajó egy kilométerre kivetített rakománytonnánkénti CO2-kibocsátása alapján számítják ki. Az új adónemet az Európai Unió vezeti be az úgynevezett Kibocsátás-kereskedelmi Rendszer (ETS) keretein belül, melynek következtében a kompüzemeltetőknek úgynevezett kibocsátási egységeket kell vásárolniuk szén-dioxid-kibocsátásuk lefedésére.

Az első évben kibocsátásuk 40%-ára kell kibocsátási egységeket beszerezniük, majd 2025-ben már a 70%-ára, végül pedig 2026-ban a teljes mennyiségre. Fontos megjegyezni, hogy mivel az üzemeltetőknek az elmúlt három évben be kellett jelenteniük ebben a formában a károsanyag-kibocsátásukat, már ki lehet deríteni, hogy mennyi CO2/t/km-t generálnak a szállítmányaik.

Miért vezetik be most az új rendszert?

A hajózás (annak ellenére, hogy az áruszállítás egyik legkörnyezetkímélőbb módja) még mindig a világ teljes üvegházgáz-kibocsátásának 3%-áért felelős. Az Európai Unió e kibocsátás csökkentése és a hajóüzemeltetők környezetbarátabb beruházásainak ösztönzése érdekében 2024-ben bevezeti a kibocsátás-kereskedelmi rendszert (ETS). Ezek a beruházások, a szén-dioxid-kibocsátás árával együtt, a kompüzemeltetők költségeinek növekedését eredményezik majd, akik ezt a költséget áthárítják az ügyfelekre.

Tehát a cégeknek többek kell majd fizetniük a szállításért Nagy-Britanniában és az Európai Unióban. El lehet kerülni valahogyan az új adót?

A lehetőség megvan rá, mivel az adót a szén-dioxid-kibocsátásra vetik ki. Azok az üzemeltetők, akiknek sikerül visszaszorítaniuk a szén alapú üzemanyagok felhasználását, csökkenthetik a „szén-dioxid-kibocsátási egységek” mennyiségét, amit meg kell vásárolniuk.

Néhány üzemeltető már végre is hajtotta az alternatív üzemanyagokra történő átállást. A Brittany Ferries legújabb hajói például LPG-vel üzemelnek, amivel 25%-kal csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás. Ezzel párhuzamosan a Scandlines Törökországban építtet néhány 100%-ban akkumulátorral meghajtott hajót. A DFDS és a Stena Line is akkumulátor meghajtású kompok fejlesztésén dolgozik, és a Stena Line nemrég rendelt metanolüzemű hajókat Heysham – Belfast útvonalára.

Ez azonban nem fogja teljesen megakadályozni a szállítási lehetőségeket igénybe vevő cégek költségeinek emelkedését, mert ezeknek a hajóüzemeltetőknek valahogyan vissza kell hozniuk ezeknek a nagy tőkét igénylő beruházásoknak a költségeit.

Minden kompútvonalat érinteni fog a változás?

Nem. Az adó az Európai Unióba tartó és az onnan kivezető útvonalakra vonatkozik, tehát a Nagy-Britannia és Nicaragua közötti útvonal és a brit belföldi útvonalak nem

esnek majd az új rendszer hatálya alá. Ez az észak-írországi útvonalak forgalmának még további növekedéséhez is vezethet.

A teljes költség az áruszállításra fog hárulni?

Ez jó kérdés: a költségeket az egyes kompüzemeltetőknek kell viselniük, akik tetszés szerint eldönthetik, hogyan hárítják át azt az ügyfeleikre. A RoPax (áru- és személyszállító) hajók üzemeltetői közül néhányan azt is választhatják, hogy az áruszállítók mellett a turistáknak is felárat számít fel.

A jó hajókihasználás azt jelenti, hogy a költség több szállítmány között oszlik meg. A kevésbé népszerű útvonalakat tehát valószínűleg kedvezőtlenül érinti majd a változás, különösen akkor, ha régebbi tonnatartalommal üzemelnek, ami több üzemanyag felhasználásával jár. Elképzelhető, hogy a menetrend módosításával hosszabb átkelési időt szabnak meg (ugyanis a tehergépkocsikhoz hasonlóan a hajók is sokkal több üzemanyagot használnak fel nagyobb sebesség mellett). Néhány üzemeltető, köztük a Seatruck Ferries már kísérletezik ezzel a lehetőséggel.

Milyen tanácsot adna a vállalatoknak?

Az üzemeltetők várhatóan a 3. negyedévben vagy a 4. negyedév elején fogják kiadni részletesebb költségbecsléseiket.

A Stena Line például létrehozott egy úgynevezett „árnyék ETS” felárat, hogy a jövőbeli szénadó becsült havi költségének megadásával segítsen leegyszerűsíteni az átállást. Ezt havonta frissítik, és a Stena Line honlapján érhető el.

Ezeket a költségeket ugyan csak 2024-től vezetik be, de most kell tanácsokkal ellátni ügyfeleket, hogy felkészítsük őket a változásokra!


Most, hogy a Brexit adminisztratív költségeinek és a SECA kén pótdíj (2015. és 2020.) terhei után a kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) hajózásra vonatkozó szénadója fog többletköltségeket róni a szállítmányozási iparágra, feltétlenül tisztában kell lenni ezekkel a változásokkal.

A Freightlinknél mindig azon dolgozunk, hogy a legköltséghatékonyabb és legfenntarthatóbb útvonalakat találjuk meg ügyfeleinknek szállításaikhoz.

Munkatársaink továbbra is figyelik a közeledő módosításokkal kapcsolatos fejleményeket, és amint megtudunk valami újdonságot, azonnal tájékoztatjuk Önöket.

Az automatikus hírekért és értesítésekér iratkozzon fel levelezőlistánkra.

2023. július 13.

Keresés és Foglalás

2023 szep 28, cs
2023 szep 29, p
Segítségre van szüksége?