UK Government logo

Az Egyesült Királyság kormányának „új hozzáállása” az importszabályozásokhoz, és mit jelent ez a vállalatok szempontjából 

2022. április 28-án az Egyesült Királyság Brexit lehetőségekért és a kormány hatékonyságáért felelős minisztere bejelentette, hogy az EU és az Egyesült Királyság közötti mozgásokra vonatkozó új szabályozások bevezetését, amelyek eredetileg 2022. július 1-jén léptek volna hatályba, további értesítésig elhalasztották.

Eredeti nyilatkozatában Jacob Rees-Mogg miniszter a következőket mondta:

„Az EU-s árukra vonatkozó maradék importszabályozásokat nem fogjuk bevezetni az idei évben, ami akár 1 milliárd font megtakarítást is jelenthet a brit vállalatok éves költségeiben… Ehelyett a kormány felgyorsítja a Nagy-Britannia határainak digitalizálását célzó átalakító programot, melynek keretében új technológiák és adatok felhasználásával csökkentjük a súrlódásokat és költségeket a cégek és a fogyasztók számára. Ez egy új korszak új megközelítésmódja, amint Nagy-Britannia az EU-ból való kilépés előnyeinek maximalizálására törekszik, és megfelelő szabályozásokat léptet életbe az egész világgal folytatott kereskedelmünkre vonatkozóan.”

Ezzel egy időben a brit kormány bejelentette, hogy idén nem vezetnek be több importszabályozást az európai uniós árukra. 

Bár a meglévő szabályozások hatályban maradnak, az alábbiak bevezetését 2023 végéig elhalasztják:

  • További kötelező egészségügyi és növény-egészségügyi (Sanitary and Phytosanitary, SPS) ellenőrzések (amelyek az EU-ból érkező importok esetében jelenleg a célhelyen vannak előírva) áthelyezése a határátkelőhelyre (BCP).
  • Az európai uniós importokra vonatkozó kötelező biztonsági és védelmi nyilatkozatok.
  • További kötelező egészségügyi tanúsítványok és SPS ellenőrzések az EU-s importokra.
  • Az Európai Unióból származó fagyasztott húsok behozatalára vonatkozó tilalmak és korlátozások.

Miért halasztotta el a kormány a közeledő szabályozásokat? 

Mivel a megélhetés és az energia költségei az orosz-ukrán háború miatt megemelkedtek, a brit kormány megpróbálja különféle módszerekkel visszafogni a vállalatok áremelési kényszerét. 

A brit kabinetiroda így nyilatkozott:

 „A kormány úgy döntött, hogy helytelen lenne újabb adminisztratív követelményeket róni a vállalatokra, akik a kapcsolódó költségeket áthárítanák a fogyasztókra.”

Ennek következtében a kormány úgy határozott, hogy a további szabályozások bevezetését legalább a jövő évig elhalasztja, és egy Cél Működési Modellt ad ki idén ősszel, amelyben ismerteti a 2023-as importszabályozásokra vonatkozó új tervezetét. 

Mit jelent mindez a vállalatok szempontjából?

A vállalatoknak a továbbiakban nem kell felkészülniük az új importszabályozások júliusi bevezetésére. 

A kormány szerint ezek a változások idén mintegy 1 milliárd font megtakarítást jelentenek majd a vállalatoknak. 

Hogyan készülünk fel ügyfeleink támogatására?

Arra használjuk fel az importszabályozások hatályba lépéséig fennmaradó hosszú időt, hogy felkészítjük és megerősítjük szolgáltatásainkat, hogy a szabályozások 2023-as bevezetésekor készen álljunk arra, hogy segítsük Önt ezekkel a módosításokkal kapcsolatban. 

A teherkompjegy és a megfelelő vámügyi papírmunka megszervezése lehetetlen küldetésnek tűnhet Önnek, de a Freightlink mindkettőben segíthet. Az import és export nyilatkozatoktól a kikötői engedélyeken át az ENS (belépési összefoglaló) és EXS (kilépési összefoglaló) nyilatkozatokig cégünk mindenben segít Önnek, hogy eljuttathassa áruját A-ból B-be. 

Ha további részletekre is kíváncsi arra vonatkozóan, hogyan segítünk Önnek a teherkompjegy foglalásban és a vámárunyilatkozatok kitöltésében, lépjen kapcsolatban egyik szakértőnkkel még ma.

2022. május 10.

Keresés és Foglalás

2023 dec 6, sze
2023 dec 7, cs
Segítségre van szüksége?