UK Government

Az Egyesült Királyság kormányának hírei: új határforgalmi működési célmodell frissítés (2023. augusztus)

Az Egyesült Királyság kormánya a mai napon (2023. augusztus 29.) közzétett egy új határforgalmi működési célmodellt (BTOM), amely új szabályozások meghatározása, valamint az adatok és a technológia átgondoltabb felhasználása révén világszínvonalú határforgalmi rendszert hoz létre. IPAFFS-felhasználóként ez az új modell nagy valószínűséggel változást fog hozni az Ön áruinak behozatali módjában Nagy-Britanniába. Az egységes megközelítésmód biztosítása érdekében a modellt a skót és a walesi kormányokkal együttműködve dolgozták ki.

A határforgalmi működési célmodellt (BTOM) a vámügyintézési iparág és az egyesült királysági vállalatok részvételével és bevonásával dolgozták ki, és magában foglalja a 2023 áprilisában közzétett határforgalmi működési célmodell tervezetre adott visszajelzéseket is. Miután fontolóra vettük az érintettektől származó, a bevezetés nehézségeire vonatkozó visszajelzéseket, úgy döntöttünk, hogy némileg módosítjuk a BTOM tervezetében eredetileg kiadott ütemezést. Így elegendő időt biztosítunk a vállalatoknak és ellátóláncaiknak a felkészülésre.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ezek a változások nem fogják befolyásolni a jogosult észak-írországi áruk Nagy-Britanniába irányuló mozgását, amelyek továbbra is szabad hozzáférést élvezhetnek. Továbbá a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló árumozgásra sem fognak hatást gyakorolni, melynek részleteit a Windsori Keretmegállapodás tartalmazza.

A határforgalmi működési célmodell (TOM) bevezetésének új fázisai

2024. január 31.

Kiviteli egészségügyi bizonyítványt és növényegészségügyi bizonyítványt vezetünk be az EU és az EFTA országaiból Nagy-Britanniába behozott közepes kockázatú állati eredetű termékekre, növényekre és növényi eredetű termékekre, beleértve az írországi és a nem jogosult észak-írországi árukat is.

Előzetes bejelentés bevezetése a nem jogosult észak-írországi és az írországi állati eredetű termékekre, növényekre és növényi eredetű termékekre.

2024. április 30.

Dokumentum-ellenőrzést, valamint fizikai és személyazonosság-ellenőrzést vezetünk be a határon az EU és az EFTA országaiból Nagy-Britanniába behozott közepes kockázatú állati eredetű termékek, növények és növényi eredetű termékek esetében (kivéve az Ír Köztársaságból importált árukat).

Az EU-ból érkező magas kockázatú növények/növényi eredetű termékek jelenlegi vizsgálatait a célállomásról a határállomásokra helyezzük át.

A nem EU-tagállamokból származó behozatal egyszerűsítését is megkezdjük. Ennek keretében megszüntetjük a nem EU-s országokból származó, alacsony kockázatú állati eredetű termékekre,

növényekre és növényi eredetű termékekre vonatkozó egészségügyi bizonyítványokat és rutin ellenőrzéseket, valamint csökkentjük a nem EU-s országokból származó közepes kockázatú állati eredetű termékek esetében alkalmazott fizikai és személyazonosság-ellenőrzések szintjét. Alacsony kockázatú növények és növényi eredetű termékek esetében a továbbiakban nem lesz szükség előzetes bejelentésre.

2024. október 31.

Hatályba lépnek az EU-s importokra vonatkozó biztonsági és védelmi nyilatkozatok.

A behozatalokra bevezetett csökkentett adatkészlet és az egyesült királysági Single Trade Window alkalmazása ahol csak lehetséges, megszünteti a kettőzéseket a különféle érkezés előtti adatkészletekben, például a biztonsági és védelmi, illetve az előre benyújtott vámáru-nyilatkozatokban.

2024. október 31.

Dokumentum-ellenőrzés, valamint kockázat alapú személyazonosság- és fizikai ellenőrzések bevezetése az EU-ból származó közepes kockázatú állati eredetű termékek, növények és növényi eredetű termékek, valamint magas kockázatú élelmiszerek és nem növényi eredetű takarmányok esetében Nagy-Britannia nyugati partján. (Az Ír-szigetről érkező, nem jogosult árukra vonatkozó fizikai ellenőrzések megkezdésének időpontját 2023 őszén erősítjük meg.)

Az Egyesült Királyság kormánya

2023. szeptember 5.

Keresés és Foglalás

2023 szep 28, cs
2023 szep 29, p
Segítségre van szüksége?