UK Government

Az Egyesült Királyság kormányának hírei: új határforgalmi működési célmodell frissítés (2023. augusztus)

Az Egyesült Királyság kormánya a mai napon (2023. augusztus 29.) közzétett egy új határforgalmi működési célmodellt (BTOM), amely új szabályozások meghatározása, valamint az adatok és a technológia átgondoltabb felhasználása révén világszínvonalú határforgalmi rendszert hoz létre. IPAFFS-felhasználóként ez az új modell nagy valószínűséggel változást fog hozni az Ön áruinak behozatali módjában Nagy-Britanniába. Az egységes megközelítésmód biztosítása érdekében a modellt a skót és a walesi kormányokkal együttműködve dolgozták ki.

A határforgalmi működési célmodellt (BTOM) a vámügyintézési iparág és az egyesült királysági vállalatok részvételével és bevonásával dolgozták ki, és magában foglalja a 2023 áprilisában közzétett határforgalmi működési célmodell tervezetre adott visszajelzéseket is. Miután fontolóra vettük az érintettektől származó, a bevezetés nehézségeire vonatkozó visszajelzéseket, úgy döntöttünk, hogy némileg módosítjuk a BTOM tervezetében eredetileg kiadott ütemezést. Így elegendő időt biztosítunk a vállalatoknak és ellátóláncaiknak a felkészülésre.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ezek a változások nem fogják befolyásolni a jogosult észak-írországi áruk Nagy-Britanniába irányuló mozgását, amelyek továbbra is szabad hozzáférést élvezhetnek. Továbbá a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló árumozgásra sem fognak hatást gyakorolni, melynek részleteit a Windsori Keretmegállapodás tartalmazza.

A határforgalmi működési célmodell (TOM) bevezetésének új fázisai

2024. január 31.

Kiviteli egészségügyi bizonyítványt és növényegészségügyi bizonyítványt vezetünk be az EU és az EFTA országaiból Nagy-Britanniába behozott közepes kockázatú állati eredetű termékekre, növényekre és növényi eredetű termékekre, beleértve az írországi és a nem jogosult észak-írországi árukat is.

Előzetes bejelentés bevezetése a nem jogosult észak-írországi és az írországi állati eredetű termékekre, növényekre és növényi eredetű termékekre.

2024. április 30.

Dokumentum-ellenőrzést, valamint fizikai és személyazonosság-ellenőrzést vezetünk be a határon az EU és az EFTA országaiból Nagy-Britanniába behozott közepes kockázatú állati eredetű termékek, növények és növényi eredetű termékek esetében (kivéve az Ír Köztársaságból importált árukat).

Az EU-ból érkező magas kockázatú növények/növényi eredetű termékek jelenlegi vizsgálatait a célállomásról a határállomásokra helyezzük át.

A nem EU-tagállamokból származó behozatal egyszerűsítését is megkezdjük. Ennek keretében megszüntetjük a nem EU-s országokból származó, alacsony kockázatú állati eredetű termékekre,

növényekre és növényi eredetű termékekre vonatkozó egészségügyi bizonyítványokat és rutin ellenőrzéseket, valamint csökkentjük a nem EU-s országokból származó közepes kockázatú állati eredetű termékek esetében alkalmazott fizikai és személyazonosság-ellenőrzések szintjét. Alacsony kockázatú növények és növényi eredetű termékek esetében a továbbiakban nem lesz szükség előzetes bejelentésre.

2024. október 31.

Hatályba lépnek az EU-s importokra vonatkozó biztonsági és védelmi nyilatkozatok.

A behozatalokra bevezetett csökkentett adatkészlet és az egyesült királysági Single Trade Window alkalmazása ahol csak lehetséges, megszünteti a kettőzéseket a különféle érkezés előtti adatkészletekben, például a biztonsági és védelmi, illetve az előre benyújtott vámáru-nyilatkozatokban.

2024. október 31.

Dokumentum-ellenőrzés, valamint kockázat alapú személyazonosság- és fizikai ellenőrzések bevezetése az EU-ból származó közepes kockázatú állati eredetű termékek, növények és növényi eredetű termékek, valamint magas kockázatú élelmiszerek és nem növényi eredetű takarmányok esetében Nagy-Britannia nyugati partján. (Az Ír-szigetről érkező, nem jogosult árukra vonatkozó fizikai ellenőrzések megkezdésének időpontját 2023 őszén erősítjük meg.)

Az Egyesült Királyság kormánya

2023. szeptember 5.

Keresés és Foglalás

2024 feb 23, p
2024 feb 24, szo
Segítségre van szüksége?