Hotel

Valóban a „kamionos hotel” a megoldás a 45 órás pihenőidőre?

Az egyik ötlet az asztalon mindenképp a kamionos hotelek építése a 45 órás pihemőidőre. A felvetés azonban vitatható.

Az EU sofőrök vezetési idejének szabálya

A rendszeres heti pihenőidő 45 óra

Habár a hét közbeni pihenések így is tartalmazhatják a sofőrkabinban való alvást, a pihenőidőnek akkor is hivatalos pihenőhelyen kell megtörténnie, mint például benzinkúton vagy kamion megállóban. Akik ezt megszegik szabálysértést követnek el és ez 300 fontba is kerülhet.

driver bunk bed

Az egyik opció, mely megfontolásra került hogy az EU sofőrök számára, az a kamionos hotelek építése volt.

A Don Trucking cég, melynek vannak ágazatai Lengyelországban, Németországban és Hollandiában is, invesztál hotelekbe, melyek képesek lesznek 45 órás pihenőidőt nyújtani.

A körülbelüli 150 sofőrt befogadó hotel Lengyelországban és Romániában vacsorát és reggelit is nyújt majd a sofőrök számára és természetesen egy kellemes alvást, anélkül, hogy haza kellene menni a hétvégén. Ezek mellett edzőterem és egyéb szórakozási lehetőségek is rendelkezésre fognak állni. Alkohol sem vásárolható, sem pedig megengedett nem lesz. A kamionok pedig biztonságosan parkolhatnak majd a kamerával megfigyelt kamionparkban közel a hotelhez.

Ezeket tetőzve a Don Trucking mellett egy másik cég, az ausztriai Asfinag is dolgozik a projekten a sofőrök számára. Az ő fókuszukban emeletes ágyak, privát szférát segítő elválasztófüggönyök, internet hozzáférés és zuhanyzók állnak. Habár, amint ezek elérhetővé váltak a Holland sofőrök számára a visszajelzés nem volt teljesen pozitív.

Ami aggodalomra adhat okot az az, hogy a 45 órás pihenőidő célja, hogy a sofőrök fizikailag és mentálisan is felfrissülhessenek az egész hetes vezetés után és mielőtt elkezdenék a következőt. Ha a sofőr nem megy haza, hogy lássa a családját és hogy pihenjen és hogy egészségesen táplálkozzon akkor nagy esély van kimerülésre. Ez azonban komoly vesélyt jelenthet nem csak a sofőrök, de mások számára is.

Te mit gondolsz a kamionos hotelekről, mint megoldás a 45 órás pihenőidőre? Vajon túl nagy lépés lenne?

2018. február 16.

Keresés és Foglalás

2024 Mar 29, p
2024 Mar 30, szo
Segítségre van szüksége?