Ferry sailing on a sunny sea

Így hűsíthetik magukat a járművezetők a nyári forróságban

A járművezetőknek szóló kánikula esetére vonatkozó útmutatónk segítségével Ön is lehűtheti magát és felkészülhet a hőségre.

A nyári hónapokban a tehergépkocsi- és kisteherautó-vezetőknek pluszlépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy felkészüljenek a rövid és hosszú távú utazásokra.

A következőképpen hűsíthetik magukat a járművezetők, és biztosíthatják az akadálymentes utazást

  1. Mindig védje (és hidratálja) magát

Kezdjük az alapoknál.

A bőrünk és a szemünk UV sugárzás elleni védelme ugyanolyan fontos út közben, mint amikor nem vezetünk.

A napsugárzás hosszú behatása megnöveli a bőrrák kockázatát, és súlyosan károsíthatja a látásunkat. Idővel még az útfelületről visszaverődő napfény is káros lehet a látásunkra. A kiszáradás (dehidratáció) pedig napszúráshoz és hőkimerüléshez vezethet.

Az (UV400 védelemmel rendelkező) napszemüveg és a napvédő krém nyújtja a legjobb védelmet a testünknek az UV sugárzás ellen, nagy mennyiségű ivóvízzel pedig szabályozhatjuk a testhőmérsékletünket.

  1. Vigye magával a legszükségesebbeket

A testhő jelentős része a fejünkről, az arcunkról és a nyakunkról távozik. Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy hosszú út alatt lenyomjuk a testhőmérsékletünket az, hogy egy hideg vízzel átitatott törölközőt terítünk néhány percre a homlokunkra vagy a nyakunkra.

(Ne feledje, hogy ezt csak akkor szabad kipróbálni, amikor a jármű biztonságosan le van parkolva.)

Ezeket a törölközőket kánikulában nagyszerűen eltárolhatjuk és hidegen tarthatjuk egy jégakkuval megtöltött hűtőtáskában. Ezeket az „önműködő hűtőket” az ivóvíz tárolására is használhatjuk.

Az elengedhetetlen utazási kellékek közé tartozik még a fejfájás illetve a szénanátha/allergia elleni gyógyszer, a leégés kezelésére szolgáló aloe vera gél, valamint a kalap/sapka.

  1. Tartsa karban a légkondicionáló berendezését

Amikor hőségben vezetünk, a legtöbb ember rögtön bekapcsolja a légkondicionálást. Bár a listán szereplő összes többi tanács is fontos, valószínűleg a jármű beépített légkondicionálása a legjobb módja a lehűlésnek kánikulában.

Ezért olyan fontos a légkondicionáló karbantartása, hogy megfelelően működjön, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

Erre számos lehetőség kínálkozik, többek között az alábbiak:

Tartsa csukva az ablakokat

Talán ellentmondásosnak tűnik, de a légkondicionálás működtetése nyitott ablakok mellett valójában gátolja a teljesítményét, ha azonban csukva tartjuk az ablakokat, az AC optimális teljesítménnyel tud működni.

Hetente működtesse a légkondicionálót

Azt javasoljuk, hogy hetente 10 percig folyamatosan működtesse a légkondicionálást a kompresszor megfelelő teljesítménye és az optimális gáznyomás fenntartása érdekében.

Feltöltés

Ha a légkondicionáló nem fújja olyan hatékonyan a levegőt, mint korábban, ideje utántölteni a hűtőközeget.

A légkondicionálás karbantartása nem feltétlenül költséges és időigényes, viszont később sokkal több időt és pénzt takaríthat meg Önnek, ha gondoskodik arról, hogy az AC megfelelően működik, amikor a leginkább szüksége van rá.

  1. Ellenőrizze az abroncsnyomást

A nyári idényben gyakran történik gumidefekt az utakon, aminek az az oka, hogy a nem eléggé felfújt és sérült gumiabroncsok megnövekedett súrlódásnak vannak kitéve a kánikulában. Ez aztán késéshez vezet utazás közben.

Az ilyen jellegű késések elkerülése érdekében mindig ellenőrizze járműve abroncsainak nyomását indulás előtt.

  1. Készüljön fel a nyári változásokra

Nem a defekt az egyetlen váratlan esemény, amire a járművezetőknek fel kell készülniük.

A túrázó motorosoktól a nyári felhőszakadásokig bármilyen váratlan jelenségre készen kell állniuk nyáron, különösen hosszabb utakon. Mindig legyen tudatában a környezetének.

Ha úgy érzi, hogy kezd lankadni a figyelme a hőségtől, ne feledjen félreállni, és egy jól megérdemelt pihenőt tartani.

  1. Háziállattal utazik?

Az ember legjobb barátja is megérdemli a segítő „mancsot”.

Míg az összes járművezetőnek fel kell készülnie a nyári kánikulára, a kutyával vagy más háziállattal utazóknak jóformán mindenre fel kell készülniük. A közlekedési dugók és más hátráltató tényezők akár több órás késést is okozhatnak, ezért létfontosságú, hogy kedvence alapvető utánpótlásán (hideg víz, hűtőszőnyeg stb.) felül plusz ellátmányról is gondoskodjon az utazás során előforduló váratlan eseményekre felkészülve.

Ha a külső hőmérséklet 22 Celsius fok, az autó belseje akár 47 fokra is felmelegedhet, ezért amikor leparkol, soha ne hagyja kutyáját a gépjárműben.

  1. Ellenőrizze az üzemanyagtartályt

Tudta, hogy gyakori megállásokkal és újraindulásokkal tarkított úton több üzemanyagra van szükség? A nyüzsgő nyári időszakban a forgalom rekord méreteket ölthet az utakon, ami megnöveli a felhasznált üzemanyag mennyiségét.

Rendkívül fontos ezért, hogy indulás előtt ellenőrizze az üzemanyagtartályt, és számítsa bele a plusz pihenőidőket is.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban…

  1. Gyakran tartson pihenőt

Akár négylábú barátjával, akár egyedül utazik, a rendszeres pihenők során lehetősége nyílik a lehűlésre, a lábai kinyújtóztatására, vagy akár egy kis árnyékban ücsörgésre is. Ilyenkor újra bekenheti magát naptejjel is, ihat, és kipróbálhatja a 2. pontban leírt tanácsot. Tervezze meg előre, hogy hol fog megállni út közben

Egyelőre ennyit szerettünk volna megosztani Önökkel. Ha további gépjárművezetői útmutatókat, kompüzemeltetői és iparági híreket is szeretne olvasni, iratkozzon fel e-mail listánkra.

2023. július 26.

Keresés és Foglalás

2023 dec 6, sze
2023 dec 7, cs
Segítségre van szüksége?