Pile of road signs

A KRESZ 2022-es változásai a járművezetők számára

A KRESZ módosításai, amelyek 2022. január 29.-én lépnek hatályba, a gyalogosok, kerékpárosok és lovasok biztonságának javítását célozzák az Egyesült Királyság útjain. Ezek az új szabályok minden járművezetőre vonatkoznak, beleértve a teherautó- és kisteherautók vezetőit is.

FRISSÍTÉSEK AZ AUTÓPÁLYA-KÓDEXHEZ

 • A nehéz tehergépjárművek és a nagyméretű személygépjárművek vezetőié lesz a „legnagyobb felelősség a többi úthasználó számára jelentett veszély csökkentése terén” – az új hierarchia a következő lesz
  1. Gyalogosok
  2. Kerékpárosok
  3. Lovasok
  4. Motorosok
  5. Autók / taxik
  6. Kisteherautók / kisbuszok
  7. Nehéz tehergépjárművek (HGV-k) és nagyméretű személyszállító járművek
 • A kereszteződésekben a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk azoknak a gyalogosoknak, akik átkelnek az úton, amelyre bekanyarodnak.
 • A járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a zebrán való átkelésre váró gyalogosoknak
 • A járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a párhuzamos átkelőhely (kombinált gyalogos és kerékpáros átkelőhely) átkelésére váró kerékpárosoknak és gyalogosoknak.
 • A járművezetőknek nem szabad keresztbe vágniuk a kerékpárosokat, amikor kereszteződésbe (beleértve a körforgalmat is) kanyarodnak be vagy onnan, irányt változtatnak vagy sávot váltanak – ez az új szabály akkor is érvényes, ha a kerékpáros kerékpársávot használ, vagy egyszerűen csak az úton halad.
 • A „Dutch Reach” módszerrel kell kinyitni a jármű ajtaját, hogy elkerüljük a kerékpárosok sérülését – ez azt jelenti, hogy az ajtót a nyitandó ajtóval ellentétes oldalon lévő kézzel kell kinyitni. Ez természetesen arra készteti, hogy a válla fölött nézzen.

További információért keresse fel a KRESZ útmutatóját a gov.uk oldalon.

2022. január 26.

Keresés és Foglalás

2024 ápr 14, v
2024 ápr 15, h
Segítségre van szüksége?