Hogyan foglaljak, ha ADR-t/ veszélyes árut szállítok?

Kompfoglalások esetében, minden "veszélyesként" osztályozott áruról (még akkor is, ha csupán "limitált mennyiségű"), a Freightlink munkatársainak előzetesen értesülniük kell az IMDG (International Maritime Dangerous Goods) kódról.

Minden ADR áruhoz tartozik egy úgynevezett Dangerous Goods Note (ADR papír), melyen fel van tüntetve a UN szám, Osztályozás és az áru Csomagolási Csoportja.

Az ENSZ-számlisták online megtalálhatóak

Nem vállalunk felelősséget egy harmadik fél webhelyeinek tartalmáért.

Dangerous Goods Note - Üres DGN nyomtatvány a veszélyes szállítmányhoz

Mik lehetnek veszélyes anyagok?

"Veszélyes anyagnak számítanak, azok a szolíd, folyékony vagy légnemű anyagok, melyek kárt okozhatnak embereknek, bármilyen élő szervezetnek, birtoknak vagy természetnek."

A veszélyes anyagok kilenc különböző kategóriára vannak lebontva.

dangerous goods labels

Minden veszélyes anyag egy UN számmal van ellátva és egy úgynevezett Proper Shipping Name (PSN).

Ügyfelek

Az IMDG Code megköveteli, hogy minden egység pontosan meg legyen jelölve. Ebbe belatartoznak a kamionok, tartálykocsik, továbbá:

1. Pontosan megjelölendő a szállítandó egység tartalma, legalább az egység egyik oldalán, például Bután gáz vagy Alkohol.
2. Az áru megfelelő szállítási nevét is fel kell tüntetni, nem kisebb mint a 65 mm-es betűkkel. A szövegnek olvashatónak, a háttérrel kontrasztban kell lennie.
3. Pontos plakátok (ahogy fent is látható) használata is elvárt.

Random ellenőrzések történnek minden kikötőnél, hogy kiszúrják a be nem jelentett veszélyes szállítmányt.

Foglalások

Veszélyes árut szállító járművek számára online is lehet foglalást leadni. Egyszerűen válassza az „Igen” lehetőséget a foglalás részleteinél, töltse ki a veszélyes áruszállítási nyomtatványt (Dangerous Goods Note, DGN) és küldje el ügyfélszolgálatunknak jóváhagyásra.

1. és 7. kategóriájú veszélyes árukról a kikötőbe érkezés előtt 72 órával tájékoztatni KELL bennünket. Bizonyos veszélyes árukategóriákra plusz díjak is vonatkozhatnak.

dangerous goods yes

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a DGN nyomtatványt nem tölthetjük ki Ön helyett. Áruinak beszállítójától azonban be tudja szerezni a megfelelő információkat.

Eurotunnel Freight és veszélyes anyagok

A veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályok némelyike a Eurotunnel Freight teherszállító vonatokon eltér a szokásostól. Tekintse meg a Eurotunnel Freight elfogadott és tiltott veszélyes anyagokra vonatkozó útmutatóját, illetve a LeShuttle Freight veszélyes anyagokra vonatkozó legfrissebb útmutatóját.

A kiegészítő biztonsági eljárások miatt a Eurotunnel Freight kizárólag rendszeres szerződéses foglalásokat fogadhat el radioaktív anyagok szállítására. Ezeknek szigorú előengedélyeztetési feltételeknek is meg kell felelniük a Eurotunnel részéről. Radioaktív anyagok szállítására nem lehet egyszeri foglalást leadni a Eurotunnel járataira, ezeket a kompüzemeltetőknek kell megtenniük jóváhagyástól függően.

A Eurotunnellel való átkelésre vonatkozóan felhívjuk szíves figyelmét, hogy a veszélyes anyagok szállításával kapcsolatos szabályok eltérhetnek a közúton érvényes szabályoktól. A Freightlink köteles minden veszélyes anyagot előre bejelenteni a Eurotunnelnek, valamint bejelentkezéskor a járművezetőnek is be kell jelentenie, amennyiben nem korlátozott mennyiségről van szó. Azok a járművek, amelyek nem bejelentett veszélyes anyagokkal jelennek meg a beléptetésnél, felesleges késedelmet szenvedhetnek, vagy akár meg is tagadhatják tőlük az átkelést.

Szállítás

Felhívjuk figyelmét, hogy veszélyes áruk tengeri szállítása esetén, más szabályok vonatkoznak, mint a közúti szállításra. Beleértve a "limitált mennyiségeket" is. Minden veszélyes árut jelenteni kell a Freightlink felé, valamit becsekkoláskor is fel kell rá hívni az operátor figyelmét.

Minden veszélyes árut szállító járműnek rendelkeznie kell a megfelelő figyelmeztető matricával. Bizonyos esetekben, a Freightlink képes biztosítani ezeket a matricákat, bizonyos felár ellenében (az online foglalás díja ezeket nem tartalmazza).

Veszélyes áru foglalása

Küldje el az áruhoz tartozó dokumentumokat (Dangerous Goods Note) legalább 24 órával kompolás előtt, a jármű adataival és az útvonal/utazás részleteivel együtt a freightlinkbookings@freightlink.co.uk e-mail címre. A foglalás addig nincs jóváhagyva, amíg a DGN nem lett ellenőrízve és jóváhagyva az operátor által. Amennyiben ez nem történik meg a szállítmány, illetve jármű visszautasításra kerülhet a kikötőnél.

A járművezetőknél mindig náluk kell legyen a DGN (veszélyes árukra vonatkozó dokumentum) fizikai másolata.

Shipping Hazardous Goods - What you need to know

Keresés és Foglalás

2023 dec 6, sze
2023 dec 7, cs
Segítségre van szüksége?